ESNAF VE SANATKÂR MUTLAKA DESTEKLENMELİ

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Abdülkadir Konak; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 17.11.2020 tarihinde toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde Koronovirüs tedbirleri için alınan kararları değerlendirdi. Konak; İnsan sağlığından daha değerli hiçbir şeyin olmadığını Devletimizin insan sağlığı için aldığı tüm tedbirleri desteklediklerini ancak 9 aydır devam eden pandemi sürecinden olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârımızın durumunun hiç iyi olmadığı belirtti. Bu süreçte alınan kısıtlama ve tedbirlerden dolayı en büyük zararı esnaf kesimimiz görmüştür. Zaten sıkıntılı günler geçiren esnaf ve sanatkârımız, son açıklanan kısıtlama tedbirleri ile yok olma noktasına gelecektir. Daha önce de söylediğim gibi insan sağlığından daha değerli hiç bir şey olamaz. Ancak bu kısıtlamaların neticesinde Devletimizden esnaf ve sanatkârımızın yarasına pansuman olacak değil kalıcı ve iyileştirici özel önlem ve destekler bekliyoruz diye konuştu.

ESNAFIMIZA KARŞILIKSIZ NAKDİ DESTEK ŞART

Yeni alınan kısıtlama ve tedbirlerden olumsuz etkilenecek olan esnaf kesiminin ekonomik yönde desteklenmesi gerektiğini ifade eden ESOB Başkanı Konak; Özellikle faaliyetleri durdurulacak olan esnaf ve sanatkârımıza öncelik verilmek üzere tüm esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlarına karşılıksız nakdi yardım yapılmalı. Kira, elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi genel giderlerini karşılamak için Devletimizce destek sağlanmalı, esnaf ve sanatkârlarımızın iş yerleri kapalı olduğu dönemlerde SGK, BAĞ-KUR ve vergi ödemelerinden muaf tutulmasının gerektiğini ifade etti.

DEVLETİMİZ DESTEK PAKETİ AÇIKLAMALI

Eğer esnaf ve sanatkârımıza bu bahsettiğimiz destekler sağlanmazsa maalesef esnaf diye bir kesimin kalmayacağını ifade eden Başkan Konak Devletimizden acil olarak esnaf ve sanatkârımız için destek paketini açıklamasını beklediklerini ifade etti.

BORÇLAR YENİDEN YAPILANDIRILMALI

Başkan Konak ayrıca 17 Kasım 2020 tarih ve 31307 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile esnaf ve sanatkârları ilgilendiren konular hakkında açıklamalarda bulundu. Başkan Konak Vergi borçları, emlak, motorlu taşıtlar vergileri, trafik cezaları, Sosyal Güvenlik Kurumunca takip edilen sigorta primleri, çeşitli kanunlara dayalı uygulanan damga vergisi, özel işlem vergisi, belediyelerin vergi, emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi alacakları yeniden yapılandırma kapsamında olacak diye konuştu.

İŞVERENE PRİM DESTEĞİ DEVAM EDECEK

Ayrıca esnaf ve sanatkârlarımızın kayıtlı oldukları Odalara ödedikleri aidat borçlarının da yapılandırma kapsamında olacağını ifade eden Başkan Konak; BAĞ-KUR’lulardan 31 Ekim 2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanlar, borçlarını iki ay içinde ödemezlerse veya yapılandırmazlarsa prim borçları silinecek ancak sigortalılıkları da durdurulacak. Bir önceki yılın ortalama sigortalı sayısına ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenlerine prim desteği devam edecek.

BAŞVURULARIN YILSONUNA KADAR YAPILMASI GEREKİYOR

Yapılandırmanın 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki borçları kapsayacağını belirten Başkan Konak; Bu imkândan yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkârımızın başvurularını yılsonuna kadar yapmaları gerekiyor. Vergi borçları ile il özel idarelerine, belediyelere olan borçların ilk taksiti 2021 in Ocak ayında, SGK ya olan borçların ilk taksiti de 2021 Şubat ayında ödeneceğini ifade eden ESOB Başkanı Konak; Esnaf Ahilik Sandığı uygulaması yürürlük tarihinin Korona virüs salgının olumsuz etkilerinden dolayı 1 Ocak 2021 tarihinden 31 Aralık 2023 tarihine ertelendi. Cumhurbaşkanımız, ayrıca kısa çalışma ödeneği uygulamasının süresini 30 Haziran 2021 e kadar uzatabilecek diye konuştu.

https://afyonhisargazetesi.com/esnaf-ve-sanatkar-mutlaka-desteklenmeli/?fbclid=IwAR3SsPPbiFp5TMDpluo