TİCARET BAKAN YARDIMCISI SEZAİ UÇARMAK, BİRLİĞİMİZİ ZİYARET ETTİ.

Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimizi ziyaret etti. Ticaret Bakanlığı nın bir programı için Afyonkarahisar a gelen Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ı Birlik Başkanımız Abdülkadir Konak ve Birliğimize bağlı Oda Başkanlarımız karşıladı.

Ziyarette Tüketicinin Korunması Genel Müdürü Ahmet Erdal, Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber, Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer de hazır bulundu. ESOB Başkanı Abdülkadir Konak Birliğimize ziyaretlerinden dolayı Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Genel Müdür Ahmet Erdal ile Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber e teşekkür etti. Başkan Konak misafirlere Afyon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimizin faaliyetleri ile Afyon esnaf ve sanatkarlarımız hakkında bilgiler verdi. Daha sonra ESOB Başkanımız Konak ve Oda Başkanlarımız Bakan Yardımcımız Uçarmak a esnaf ve sanatkârlarımızın yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini ilettiler.

Bakan Yardımcımıza; Esnaf ve Sanatkârlarımızın önündeki en önemli sorunların başında Sicil affının geldiği, sicil affı uygulanmadığı için esnaf ve sanatkârlarımızın finansmana ulaşmakta çok zorluk çektiği ifade edildi. Bankalarda kara liste diye tabir edilen, geçmişe dönük çeki senedi dönmüş vb. durumda bulunan esnaf ve sanatkârlarımız bundan olumsuz etkilendikleri belirtildi. Esnaf ve sanatkarlarımızın faizsiz yada düşük faizli can suyu kredisine ihtiyacı olduğu ve buna ulaşmasının önündeki en büyük engel kara liste olduğu; Etkin bir sicil affı ile esnaf ve sanatkârlarımızın finansmana ulaşmada önünün açılması esnafımızı rahatlatacaktır. Bu sebeple de sicil affı ile ilgili acilen kalıcı bir yasal düzenleme yapılması gerektiği ifade edildi. Özellikle köy ve küçük beldelerde küçük ölçekli işletmelerden özellikle bakkal esnafının karşı karşıya kaldığı sorunların başında tekel maddesi alış satış hadleri, son düzenlemelerle alış satış hadlerini aşan esnaf ve sanatkârlarımız basit usul vergi düzeninden deftere geçmek zorunda kalıyor. Bu alış satış hadlerinin de yeniden esnafımızın lehine olacak şekilde düzenlenmesi gerektiği;

Bağ-Kur prim borçlarından dolayı esnaf ve sanatkarlarımızın sağlık hizmetlerinden faydalanamadığı, kendisi ile beraber eş ve çocukları da bu durumdan mağdur duruma düştükleri, prim borcuna bakılmaksızın tüm esnaf ve sanatkârımızın sağlık hizmetlerinden kesintisiz yararlanabilmesinin önünün açılmasının gerektiği belirtildi. Ayrıca emeklilik için prim ve gün sayısını tamamlamış ancak yaşından dolayı emekli olamayan esnaf ve sanatkârlarımızın Genel Sağlık Sigortasında olduğu gibi sağlık hizmetlerinden faydalanmaları için sadece GSS primi ödemelerine imkan sağlanması gerektiğini belirttiler. Sigortalı çalışanlar için emeklilik prim şartı 7200 gün iken, esnaf ve sanatkarlarımız 9000 prim günü ile emekli olabildiği. bu haksız uygulamanın da düzeltilmesini talep edildi. Ayrıca emekli olduktan sonra sigortalılıkta SSK`lı ve Bağ-kur`lu ayrımına son verilerek tüm kesimler için sosyal güvenlikte eşitlik sağlanmasının gerekliliği vurgulandı. Hem sigortalı çalışanlardan daha fazla prim ödeyip hem de onlardan daha az bir emekli maaşı alması da bu uygulamanın ne kadar haksız bir uygulama olduğunun en büyük kanıtı olduğu ifade edildi.

Esnaf ve sanatkarlarımızın en önemli sorunlarından birisininde mantar gibi çoğalan AVM ve zincir marketler olduğu, şehirlerin merkezine dikilen AVM ve zincir marketlerden en çok olumsuz etkilenen kesimin esnaf ve sanatkârımız olduğu ifade edildi. Bunların açılışlarının belli kurallar içinde olması gerektiği ve AVM ve marketler yasasının acilen yürürlüğe girmesi gerektiği belirtildi. Bakan yardımcısı Sezai Uçarmak tüm talep ve önerileri dinleyerek not aldı. Bakanlık ve Genel Müdürlük olarak esnaf ve sanatkarlarımızın her zaman yanında olduklarını, bugün burada belirttiğiniz sorunlarınıza çözüm bulma noktasında destek olacaklarını ifade etti. Ziyaretin sonunda günün anısına ESOB Başkanı Konak Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak a Afyon mermerinden yapılmış satranç takımı takdim etti