İLİMİZ AHİSİNE KAFTANI VE PLAKETİ TAKDİM EDİLDİ.

2019 yılı Ahilik Haftası Kutlamaları 2. gününde İlimiz Yılın Ahisi Seçilen Ali İhsan Altıntaş'a AHİ Kaftanı ve plaket takdim edildi. Ahilik Haftası kutlamalarının ikinci günü Birliğimiz konferans salonunda gerçekleşen törenle devam etti. Törene Afyonkarahisar Valimiz Mustafa Tutulmaz, Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcımız Süleyman Karakuş, İl Genel Meclis Başkanımız Burhanettin Çoban Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, Birliğimize bağlı Odalarımızın Başkan ve Yöneticileri, Resmi Dairelerimizin temsilcileri sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birçok esnaf ve sanatkarlarımız katıldı.

Etkinlikte ilk olarak konuşan ESOB Başkanımız Abdülkadir Konak Ahilik ve Ahilik haftası hakkında bilgiler verdi. Başkanımız Konak konuşmasında;Bilindiği üzere ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklidir. Ahi teşkilatının vizyonu " hep birlikte büyük hedeflere yürümek" mantığına dayanır. Bu vizyon, örgütü ileriye yönelten yol gösterici bir ışıktır. Dünyaya düzen ve hizmet verme iddiasında olan Ahiler, misyonlarını yerine getirebilmeleri için önce kendilerinin mükemmel olmaları gerektiğinin bilincindedirler. Ahi, önce kendisine çeki düzen vermelidir ki; inandırıcı olsun, hizmet edebilsin. Bu bağlamda Ahi, şöyle nitelendirilmektedir: "Huyları güzel olan, zekatını veren, anne ve babasına ihsanda ve itaatte bulunan, komşusunu ağırlayan, eline geçeni veren, işlerini güzelleştiren, sözlerinde doğru olan, amellerini en güzel bir hale getirmeye çalışan, sırlarını saklayan, ahdi koruyan, sevgiye riayet eden, her daim doğru olan, yalanı ve riyayı dışlayan, helal kazanca koyulan, ona vermeyene veren, zulmedeni bağışlayan, kötülük edene iyilik eden, hakikate giren, kardeşlerinin haklarını eda eden, komşularına karşı müsamahada bulunan, onlardan uzak olanı soran, yakındakini dolaşan, hastayı ziyaret edip halini, hatırını soruşturan kişidir." Yine ahilik kurallarına göre; ahi, helalinden kazanmalıdır. Hepsinin bir sanatı olmalıdır. Yoksul ve düşkünlere yardım etmeli, cömert olmalıdır. Âlimleri sevmeli, hoş tutmalıdır. Fakirleri sevmeli, alçak gönüllü olmalıdır. Temiz, iyi kimselerle sohbet etmeli, namazını kazaya bırakmamalı, haya sahibi olup, nefsine hakim olmalı, dünyaya düşkün olanlarla beraber olmamalıdır. - Harama bakma, haram yeme, haram içme, doğru, sabırlı, dayanıklı ol. - Yalan söyleme. - Büyüklerinden önce söze başlama. - Kimseyi kandırma. - Kanaatkâr ol, dünya malına tamah etme, - Yanlış ölçme, eksik tartma. - Kuvvetli ve üstün durumdayken affetmesini, hiddetliyken yumuşak davranmasını bil ve kendin muhtaçken bile başkalarına verecek kadar cömert ol. Nasihatta da belirtildiği üzere Ahilik; dürüstlük, sevgi, dostluk, yardımlaşma, hoşgörü, bilgi ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Ahilik, sosyal hayat kadar ekonomik hayatı da yönlendiren, günümüzde halen geçerliliğini koruyan, bugünün şartlarında bile birçok ülkede sağlanamamış adaletli, verimli ve son derece güzel bir sistemi Türk toplumuna kazandırmış bir kültürdür. Ahilik sisteminin tanıtılmaya ve yaşatılmaya çalışıldığı esnaf ve sanatkarlarımızın bu güzel ve anlamlı haftasını kutluyor, bereketli ve bol kazançlı günler temennisi ile Ahilik Haftamızın ülkemiz ile dünyamıza barış ve kardeşliği getirmesini diliyor, hepinizi saygı ile selamlıyorum. dedi.

Ardından Belediye Başkan Vekili Süleyman Karakuş konuşarak, Ahilik Haftası kapsamında etkinliklerini önümüzdeki yıl Zafer Meydanı?nda daha geniş katılımlı olarak düzenlemesine destek olacaklarını söyledi. Ahiliğin Hedefinde Mükemmel İnsan Var Ahiliğin önemine değinen Vali Mustafa Tutulmaz, ahiliğin mükemmel insan oluşturma yönünde geliştirilen bir sistem olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: Ecdadımızın yıllar boyu oluşturduğu bu güzel sistemi anlamaya, anlatmaya çalışıyoruz. Ahilik güzel bir sistem. Bu sistemin birçok yönü var. Hedefe koyduğu şey insan. Nasıl bir insan? Ahlaklı, dürüst, eğitimli, vatanını seven, üreten ve üretime sevgisini koyan kısacası mükemmel insan hedefleyen güzel bir sistem. Bunun birçok yönü var. Bunun bir tanesi Ahlaki yönü. Bizim kültürümüze ve inancımıza göre oluşmuş bir ahlak. Bunu oluşturacak. Ayrıca bu sistem içerisinde iyi eğitilmiş sanatkarlar geliştirecek. Büyüğe karşı ne şekilde davranılır Usta çırak ilişkisi nasıl oluşur? Bunları da ayrıntılı bir şekilde ortaya koyacak. Ahilik, Osmanlı?yı 600 Yıl Ayakta Tutan Bir Sistemdir Ahilik sisteminin ülke savunmasında da olumlu etkisi olduğunu söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz, Zaman içerisinde ahiliğin ülke savunmasında da önemli etkisi olmuştur. Bu yönüyle son yıllarda yeniden canlandırılmaya çalışılan bu anlayışı yeniden benimsememiz gerekiyor. Aslında insanlığın hedeflediği iyi insan, üreten insan, millete faydalı olan insan, etrafına güven veren insan kavramını oluşturmaya yönelik bu anlayış devam etmeli ve bu anlayışı sonuna kadar savunmalıyız. Osmanlı nın 600 yıl ayakta kalmasında önemli rolü olan bir sistemdir. İnşallah son yıllardaki uygulamalarla en azından felsefi düzeyde ülkemizde önemi vurgulanmaya başlandı. Bundan daha fazla bu felsefeyi içselleştiririz, daha fazla ahilik anlayışını yaygınlaştırırız diyor, etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ödül alacak kardeşlerimizin her birini ayrı ayrı tebrik ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum. diye konuştu. Yılın Ahileri Ödüllerini Aldı Konuşmaların ardından Vali Mustafa Tutulmaz Yılın Ahisi seçilen Ali İhsan Altıntaş a kaftanı ve plaketini takdim etti. Yılın esnaflıktan sanayiciliğe yükselen iş insanı İsmail Ünal Turunç a, yılın kalfası Hamdi Mahmut Doğruya, yılın çırağı olarak da Osman Yaşadı?ya protokol üyeleri tarafından plaketleri takdim edildi. Son olarak ESOB'a bağlı Odalar tarafından belirlenen Ahilere plaketlerinin takdimi ile program sona erdi. Program resimlerini aşağıdaki linkten görebilirsiniz.

https://www.facebook.com/AFYONESOB/photos/a.1784770945000538/1784771005000532/?type=3&theater